3/3/10

Ανθολόγιο ελληνικής τυπογραφίας



 
 Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη 10 Μαρτίου
Στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23, Αθήνα) την Τετάρτη 10 Μαρτίου και ώρα 7 μμ,  θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Ανθολόγιο ελληνικής τυπογραφίας» του Γιώργου Ματθιόπουλου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τυπογραφικών Στοιχείων και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχαήλ Σακελαρίου, ο σχεδιαστής κ. Δημήτρης Αρβανίτης και, φυσικά, ο ίδιος ο κ. Γιώργος Ματθιόπουλος.
Επίσης θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους (20`) του Γιάννη Στεφανάκι, «ΤΟ ΑΓΛΑΟΝ. Η κλασική τυπογραφία»

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα
Κείμενα-επιμέλεια: Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος
Εισαγωγή: Δημήτρης Αρβανίτης
Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ISBN: 978-960-524-297-8
24,5 Χ 33 cm, 600 σελ.
Τιμή: 45 ευρώ
Ενώ το βιβλίο βρίσκεται ήδη πλέον σε ένα νέο σημαντικό σταυροδρόμι κατά τη μακραίωνη παρουσία του ως μέσου αποθήκευσης και μετάδοσης της ανθρώπινης διανόησης αλλά και ως αντικειμένου τέχνης, η ιστορία των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα έχει γίνει ελάχιστα γνωστή πέραν από μια μικρή ομάδα ιστορικών-μελετητών. Εδώ και δύο δεκαετίες το κύμα της ψηφιακής εκδοτικής «επανάστασης» έχει προσελκύσει χιλιάδες νέους δημιουργούς (εκδότες, γραφίστες, εικονογράφους, βιβλιοθηκονόμους, επικοινωνιολόγους, τεχνολόγους των γραφικών τεχνών κ.ά.) οι οποίοι όμως έχουν ολοένα και λιγότερη επαφή με το παρελθόν της τέχνης του βιβλίου. Η ταχύτητα της αλλαγής ήταν τόση που η παλαιότερη γενεά αποσύρθηκε πρόωρα καθώς δεν μπόρεσε να αφομοιώσει και να χειριστεί τη νέα τεχνολογία ούτε πρόλαβε να μεταλαμπαδεύσει το αισθητικό μέτρο και την επαγγελματική δεοντολογία που είχε διαμορφωθεί μέσα από πρακτικές αιώνων. Το παρελθόν, φυσικά, δεν θα πρέπει να ωραιοποιείται μέσα από ένα πέπλο νοσταλγίας, αλλά ούτε επιτρέπεται να το αγνοούμε. Η προετοιμασία του μέλλοντος περνά από τη γνώση του παρελθόντος και οι προηγούμενες κατακτήσεις, τα λάθη ή οι αδυναμίες πρέπει να αποτελούν μάθημα και μέτρο των σημερινών προσπαθειών.
Η Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων (ΕΕΤΣ) και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου παρουσιάζουν ένα νέο, πολυσέλιδο και πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα μεγάλου σχήματος, που ανιχνεύει τη διαδρομή που χάραξαν με μεράκι και συχνά με προσωπικό κόστος οι εκδότες και οι τυπογράφοι ελληνικών βιβλίων, μέσα από τις ταραχώδεις περιόδους της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας. Στην έκδοση σταχυολογούνται περισσότεροι από 250 τἰτλοι βιβλίων σε έγχρωμες φωτογραφίες, καλύπτοντας πέντε αιώνες τυπογραφικής παρουσίας, από το πρώτο χρονολογημένο ελληνικό βιβλίο (1475/76) του Δημητρίου Δαμιλά έως το σπουδαίο λεύκωμα Δέκα λευκαί λήκυθοι του Γιάννη Κεφαλληνού (1956). Συγγραφέας και καλλιτεχνικός επιμελητής της έκδοσης είναι ο Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, τυπογραφικός σχεδιαστής της ΕΕΤΣ και καθηγητής εφαρμογών του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος εμπνεύστηκε και διεκπεραίωσε το εγχείρημα αυτό συγκεντρώνοντας έναν μεγάλο αριθμό εκδόσεων —από ελληνικές και ξένες δημόσιες βιβλιοθήκες, ιδρύματα και ιδιώτες συλλέκτες— που λίγο-πολύ περιλαμβάνουν τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του ελληνικού βιβλίου.....................
συνεχεια
http://www.greekfontsociety.gr/pages/gr_publications2009.html

Πέντε αιώνες ελληνικής τυπογραφίας

Τα ελληνικά ήταν η δεύτερη γλώσσα, μετά τα λατινικά, που τυπώθηκε. Οι πέντε αιώνες ελληνικής τυπογραφίας περικλείονται στο «Ανθολόγιο ελληνικής τυπογραφίας. Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα», που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και παρουσιάζεται σήμερα. Το πρώτο δείγμα χρονολογείται από το 1475-1476 και είναι τα «Ερωτήματα» του Εμμανουήλ Χρυσολωρά, που τυπώθηκαν στη Βιτσέντζα από τον Τζιοβάνι ντα Ρένο. Το τελευταίο δείγμα είναι οι «Δέκα λευκοί λήκυθοι», από το Λιθογραφείο Β. Παπαχρυσάνθου στην Αθήνα το 1956, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Κεφαλληνού και των μαθητών του.
Ο Γ. Δ. Ματθιόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, μας ξεναγεί σε ένα οδοιπορικό στον χώρο του ελληνικού βιβλίου, από τα τυπογραφεία της αναγεννησιακής Ιταλίας στα ελληνικά τυπογραφεία της Βιέννης, της Γαλλίας, του Κέιμπριτζ και της Κωνσταντινούπολης την εποχή του Διαφωτισμού, στα τυπογραφεία της Επανάστασης και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, και καταλήγει στους θρυλικούς τυπογράφους του Σεφέρη αδελφούς Ταρουσόπουλους και στους εκδότες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα: τον Δημητράκο , τον Ελευθερουδάκη, τον Γανιάρη, τον Γκοβόστη κ.ά.
Οι φωτογραφίες από εξώφυλλα και εκατοντάδες σελίδες ελληνικών βιβλίων με διακοσμημένα αρχιγράμματα, γραμματοσειρές που αναπαριστούν την αισθητική του χειρόγραφου κώδικα, εντυπωσιακά χαρακτικά και δειγματολόγια τυπογραφικών στοιχείων από το 1475 ως το τέλος του 20ού αιώνα, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τόμου. Ανάμεσα σε αυτές, φωτογραφίες από σελίδες βιβλίων διάσημων τυπογράφων ( Μανούτιος , Μπόρτολι, Βεντότη ς, Ντιντό, Τζουλιάνι, Σάρος, Θεοδοσίου κ.ά.), άλλες διακοσμημένες με χαρακτικά του Γιάννη Κεφαλληνού και με ξυλογραφίες του Σπύρου Βασιλείου και άλλες σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιώργη Βαρλάμου.
Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης συνοπτική ιστορία πέντε αιώνων ελληνικού βιβλίου, λήμματα για σημαντικούς τυπογράφους και εκδότες και στοιχεία τυπογραφικής τεχνολογίας.
Συνοδεύεται από βιβλιογραφία και ευρετήριο. Οι φωτογραφίες του ανθολογίου προέρχονται από σπάνιες συλλογές βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού και από ιδιωτικές συλλογές. Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία, την τυπογραφία και την τέχνη του βιβλίου στην Ελλάδα.
αναδημοσίευση απο
http://tvxs.gr/news/πεντε αιωνες ελληνικη τυπογραφια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου